Nieuwbouw deel I

Het begon aardig te kriebelen. 

 

Het jaar 2000. De bladeren vielen van de bomen, en de oude vijver was gesloopt. Hoog tijd om te beginnen met de bouw van de nieuwe vijver.

Een 12 kuub container werd gehuurd, en samen met de buurman een gat in de grond gegraven.

0201

Op een zaterdag hebben we met z’n tweeën die container vol gespit. We waren op een flinke oerlaag gestuit, en pas op de helft van het gat. Na kort overleg is er toen beslist toch maar wat machines in te zetten want onze ruggen moeten nog wat langer mee.

05

Gelukkig wonen we op het Veluwe zand, dus van grondwater hebben we geen last.

De wanden konden recht naar beneden afgestoken worden, zonder instort gevaar. Het moest wel metertje voor metertje en tegelijk een muurtje op metselen, want er moest gemetseld worden onder de fundering van de bijkeuken, de schuur en de tussenmuur naar de buren. Het gevolg is dat ik nu een bak heb die strak tussen 3 muren ligt. Achter in beide hoeken komen permanente plantenbakken. Deze zijn geschikt voor bamboe.

06

De bodem kon gewoon zand blijven, want hier op de Veluwe verzakt niets. Wel zijn uiteraard de 2 geplande bodem afvoeren van 110mm onder het zand verwerkt. De afvoer van de skimmer 110mm  loopt ook onder de vijver vloer door. De Winter afvoer is op 1 meter van de bovenkant van de vijver gemonteerd, en de invoer van 50mm zit in de achterwand 20cm van de bovenkant. Al deze buizen alle komen uit in de hoek van de schuur. Vanwege het zand van de vloer was het zeer eenvoudig om mooie aflopen te creëren naar de bodemdrains. Het verloop is zo een 20 cm per meter.

Na het voltooien van het metselwerk moest er nog een PVC pijp rechtop de grond in, want er was namelijk een eiland geprojecteerd. Deze PVC pijp werd volgestort met beton, dit om straks het eiland zijn stevigheid te geven.

07

Nu werd het hoog tijd om folie ( 2mm PE ) in het gat te lassen. Vanwege het slechte karakter van het weer is er een tijdelijke tent boven de bak gebouwd.  De folie werd geleverd en gelast door Willem Pauli van “Pauli Kunststoffen & Vijvertechnieken”. Nu begon het eindelijk op een vijverbak te lijken. Voor het eiland (een koker van 25 x 25cm uitlopend in een trechter van 50 x 50cm) werd een gat in de bodem gesneden en daarna  vast gelast aan de bodem. Het eiland maakt nu een open verbinding naar de bodem. Planten kunnen nu op natuurlijke wijze groeien op dit eiland.

09

10

11

Het begon al aardig koud te worden, en het werd hoog tijd dat de vissen in ruimer water kwamen, want het zwembad van 40cm diep baarde mij zorgen voor de winterkoude. Angstvallig werden de weersverwachtingen in de gaten gehouden.

03B

Nadat ik de afvoerenbuizen in de schuur had opgewerkt tot waterniveau, kon er water in de vijver. Dit was grondwater welke ik met geweld liet klateren in de bak. Dit om er wat zuurstof in te krijgen. De vissen had ik al dagelijks laten wennen aan vers grondwater. Dit om te zorgen dat het water van het zwembad en de vijver de zelfde samenstelling hadden. De vissen voelden zich er al enkele weken goed bij. Het bijkomend voordeel was dat het grondwater nog steeds op een aangename temperatuur van 10 graden zat.

12

13

Alles in de nieuwe vijverbak oogt stabiel , en het werd tijd de vissen te verplaatsen, opdat ze beter de winter door konden. De bak had nog geen filter, maar het tijdelijk filter van het zwembad kon verplaatst worden voor een tijdelijke opstelling op de nieuwe bak. Dit filter was uiteraard veel te klein, maar beter iets dan niets, en in de winter kregen de vissen toch geen voer, dus was er ook veel minder vervuiling.

Wonderlijk waren we precies op tijd, want op de avond van het overplaatsen van de vissen begon het ook te vriezen.

We zijn nu aangeland op half december 2000 en een eind resultaat van een 25 kuub vijver met een diepte van 2,40 meter.

Toen de vissen veilig waren gesteld werd het hoog tijd om de filter te plaatsen. Hiervoor moest in de schuur een stuk uit de betonnen vloer gesneden worden, om een bak te maken waar de filters konden staan. We moesten naar beneden omdat er gekozen was voor een gravity filter. De bak werd afgewerkt met betonnen wanden en vloer. In de vloer is een verdieping om lekwater te kunnen afvoeren met een dompelpomp.

Toen de bak klaar was werd het filter geplaatst. Ook dit filter komt bij “Pauli Kunststoffen & Vijvertechnieken” vandaan. Ik was er mee in aanraking gekomen op de beurs te Arcen, en was aardig in mijn sas met de techniek die werd gebruikt.

2001-03-18 vijver04

2001-03-18 vijver05

2001-03-18 vijver06

 

Vanaf dit moment heeft de vijver proef gedraaid op de definitieve filter elementen met tijdelijk buizen werk.

In de loop van het voorjaar is het buizen werk, de elektra de pompen en de UV-filters in definitieve stadia geplaatst.

De vijver is af. In het voorjaar wordt de buiten afwerking aangepakt. (Sierstenen, Planten, Japanse elementen etc.).

Door naar het 2e deel